• (0472)66-34-13
  • specintzir@ukr.net
  • м. Черкаси, вул. Тараскова, 14
  • Людям
    з порушенням зору
    Стандартна версія
    A- A+
  • Новини

    Тиждень української мови та літератури

    21 лютого – Міжнародний день рідної мови.
    КЗ «Черкаська спеціальна школа ЧОР» має багаторічну традицію з нагоди цього свята проводити тиждень української мови та літератури з метою поглиблення знань учнів про нелегкий шлях рідної мови, виховання любові та пошани до рідного слова, розуміння необхідності знання мови для повноцінного життя.
    Протягом тижня (20.02.2023 – 24.02.2023) вчителями української мови та літератури були організовані і проведені заходи, в яких взяли активну участь учні та педагоги закладу.
    Розпочався тиждень інформаційними хвилинками «Цікаві факти про мову», що підготували вчителі-словесники; учнями та вчителями української мови було оформлено стенд із стіннівками про мову («Антисуржик», «Культура мовлення», вислови про мову відомих людей). 20.02.2023 до закладу на запрошення заступника директора школи із виховної роботи Коваль Н.О. завітали гості з ГО «Надія» із цікавою казкою.
    21.02 для учнів 2-10 класів відбувся поетичний флешмоб до Міжнародного дня рідної мови «Мова – серце народу», що організували вчителі: Волошина Л.В., Чудова С.А., Огурцова М.М.. У всіх класах вихователями було проведено виховні години до свята.
    Учні школи підготували виставку малюнків до творів українських письменників «Читаємо українське».
    Вчитель Волошина Л.В. 22.02.2023 р. провела мовознавчий турнір «Диво калинове» для учнів 6-А, 7-А, 8-А класів, під час якого учні демонстрували свої знання з мови, дізнавалися багато мовних цікавинок, поглиблювали свої знання з фразеології.
    Вже стало традицією проводити інтегрований день (23.02.2023) в рамках тижня рідної мови «Україна. Українці. Українська мова», в якому беруть активну участь вчителі-предметники ( вчителі математики, природознавства, історії, фізкультури, початкової школи, мистецтва). Вчитель математики Шелег О.А. у 5-А та 6-А класах пов’язала свої уроки з поезією; вчитель географії та біології Дубенок О.В. знайомила учнів 6-А та 8-А класів із рослинами-символами України та географічним центром Європи – Україною. На уроці історії учні 6-А класу згадали , як виникла писемність в Київській Русі ( вчитель Шевченко І.О.). Особливим був урок мистецтва з учителем Шачіною В.В. у 10-А класі «Художник пише пензлем, а поет – словами»: учні мали можливість дізнатись, як народжується поезія. На уроках фізичного виховання вихованці закладу знайомились з українськими народними рухливими іграми (вчителі Шапошник М.О. та Онищенко Н.В.).
    23.02.2023 вчитель Загребельна Ю.І. для учнів 9-А класу провела інтелектуальну мовознавчу гру «Ерудит», також учні 9-А класу створили зворушливе відеопривітання з нагоди свята. Вчитель Чудова С.А. для учнів 7-Б та 10-А класів організувала літературну голину «Леся Українка – витончена душа українського народу» до дня народження поетеси.
    Заходи, проведені упродовж тижня, були цікаві, насичені, спонукали шанувати і берегти рідну мову.
    «Рідна мова – мати єдності, батько громадянства і сторож держави» (Микалоюс Даукша).

    Залиште свій коментар